top of page
Jill_blok_volwassenen.jpg
Slikproblemen bij volwassenen

Eten, drinken
en slikken

Specialisme slikken bij volwassenen

Problemen met eten, drinken en slikken hebben verschillende oorzaken. Denk aan hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte of een ongeval. Een aandoening van het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS. Een operatie in het hoofd- en halsgebied bijvoorbeeld als gevolg van slokdarmkanker. Of langdurig verblijf aan de beademing op de IC. De problemen kunnen variëren: kwijlen, voeding die in de mond blijft plakken, vocht dat terugkomt via de neus, voedsel dat in de keel blijft hangen, voedsel of vocht dat in de luchtpijp terecht komt.

Wij gaan grondig te werk om deze problemen zo veel mogelijk op te lossen. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek naar waar het slikprobleem zit, eventueel geholpen door een kno-arts of een radioloog. Tijdens de behandeling leren we jou je spieren te trainen met verschillende oefeningen voor je tong, lippen en gehemelte. Ook geven we advies over bijvoorbeeld de samenstelling van je voedsel, de manier waarop je eet en drinkt, de beste houding om te slikken, aangepast bestek en nog veel meer.

 

De resultaten van onze behandeling zijn in grote mate afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis. We kunnen niet garanderen dat je weer gaat kunnen eten, drinken en slikken als vóór de stoornis, maar we kunnen het je in ieder geval gemakkelijker en comfortabeler maken.

Volwassen_spraak.png
Volwassen_stem.png
Volwassen_taal.png
Volwassen_adem.png
Volwassen_slikken.png
bottom of page