top of page

Spraak

Bij spraakproblemen laat je kind klanken weg of spreekt bepaalde klanken niet op de goede manier uit. Meestal komt het door slappe spieren van de mond of omdat je kind moeite heeft de kenmerken van klanken goed te onderscheiden. Het kan ook komen door minder goed taalbegrip.

 

Wij kunnen je helpen de communicatie tussen je kind en zijn of haar omgeving te verbeteren. Hierdoor zorg je ervoor dat je kind niet (meer) gefrustreerd raakt als het iets aan jou wil vertellen en jij het niet begrijpt. Of als jij je kind inmiddels wel begrijpt, zorgen we er samen voor dat anderen jouw kinderen ook gaan verstaan.

We oefenen met je kind op een speelse manier, door klanken te koppelen aan symbolen en gebaren. We maken de oefeningen steeds moeilijker: eerst dezelfde klank achterelkaar, dan twee klanken afwisselen, en tot slot drie of meer klanken. Jouw kind leert hierdoor steeds beter de bewegingen van de mond te sturen. Helaas is een paar keer oefenen meestal niet genoeg. Spraakproblemen vragen om regelmatige en consequente trainingen, ook thuis.

 

De therapie kan al op zeer jonge leeftijd (twee à drie jaar) starten. We maken veel gebruik van PROMPT. Dat is een methode waarbij wij onze handen gebruiken om jouw kind de juiste klanken te laten vormen. We ondersteunen met één hand het hoofd en met de andere hand plaatsen we vingers rond de mond zodat jouw kind voelt hoe hij/zij een klank of woord moet uitspreken.

Specialisme spraak bij kinderen
Kinderen_spraak.png
Kinderen_stem.png
Kinderen_taal.png
Kinderen_mondgedrag.png
Kinderen_slikken.png
bottom of page